Yellow-bellied Flycatcher

The Yellow-bellied Flycatcher is a species of small passerines of the tyrant flycatcher family. Its broad range of distribution makes its population relatively invulnerable for some time to come.

Yellow Bellied Flycatcher
Yellow Bellied Flycatcher

Scientific Classification

KingdomAnimalia
PhylumChordata
ClassAves
OrderPasseriformes
FamilyTyrannidae
GenusEmpidonax
Scientific NameEmpidonax flaviventris
Yellow bellied Flycatcher Range
Yellow bellied Flycatcher Range
Yellow bellied Flycatcher Pictures
Yellow bellied Flycatcher Pictures

Quick Information

Also Known AsMoucherolle à ventre jaune (French), Mosquareta barriga-amarilla, Mosquerito de vientre amarillo (Spanish)
Similar SpeciesPacific-slope Flycatcher, Cordilleran Flycatcher
Size5.1-5.9 in (12.9-14.9 cm)
Wingspan7.1-7.9 in (18-20 cm)
Weight0.3-0.6 oz (8.5-17 g)
ColorAdults: Greenish above and yellowish below, with a dark-colored breast; white or yellow eye-ring and wing-bars, upper mandible is dark while the lower one is pinkish-orange

Juveniles: Similar to adults

Range of DistributionNortheastern United States and Throughout Canada, migrates to Central America
HabitatBreeding: Peatlands and coniferous forests

Nesting: Swamps, bogs, and moist forests

Winter: Dense rainforests, pine-oak forests, montane evergreen forests and shaded coffee plantations

SoundsSongs heard mostly during flight at dawn and dusk; described as ‘chiu chiu’, ‘pse-k’, ‘chebek’; distinctive calls include a  ‘chu-wee’, with the pitch slowly ascending, a rough, sharp ‘peeek’ and a softer ‘pyuuu’, with a descending pitch 
LifespanAround 5 years 2 months
DietInsects and arthropods, sometimes eats fruits
AdaptationsThey can hover in flight; this aids them in picking insects from leaves without having to land
Clutch Size2-5
Incubation Period12-14 days
PredatorsLikely to be preyed on by snakes and birds of prey
IUCN Conservation StatusLeast Concern
Yellow Bellied Flycatcher Bird
Yellow Bellied Flycatcher Bird
Yellow bellied Flycatcher Nest
Yellow bellied Flycatcher Nest

Behavior

Yellow-bellied flycatchers are secretive birds, even during the breeding season they stay inconspicuous and as such are difficult to locate. They forage by perching at low to medium heights in the forest and flying out and catching insects in mid-air. They also pick insects from foliage and sometimes even from the perch itself. Males are territorial and actively chase away other intruding males.

Yellow Flycatcher
Yellow Flycatcher

Mating & Reproduction

These monogamous animals breed between May and August. Females build a cup-shaped nest on or near the ground and line it with moss and plant parts; nests are very well hidden. Incubation is done by the female.

Yellow bellied Flycatcher Juvenile
Yellow bellied Flycatcher Juvenile
Yellow bellied Flycatcher Baby
Yellow bellied Flycatcher Baby

Life-cycle

Baby yellow-bellied flycatchers are featherless and helpless when hatched from the brown-spotted white eggs; they are looked after by both parents before fledging at around 13 days old. Sexual maturity is reached at the age of 1 year.

Interesting Facts

  • Some yellow-bellied flycatcher sightings have been reported from Greenland.
  • The nests of yellow-bellied flycatchers are often used by brown-headed cowbirds for laying their eggs.

Leave a Comment

50 − 49 =