• Home
  • Coniferous Animals
  • Coniferous Trees
  • About Coniferous Forest
  • Contact
Home > Coniferous Forest Animals > Pine Siskin

Pine Siskin

Pine siskins are migratory finches, known for their conspicuous streaks and slender bills which separate them from American sparrows and other similar sized finches. With an outstanding power to thrive in the winter, these North American birds often fly in groups.

Pine Siskin

Scientific Classification

KingdomAnimalia
PhylumChordata
CladeTetrapodomorpha
ClassAves
OrderPasseriformes
FamilyFringillidae
SubfamilyCarduelinae
GenusSpinus
Scientific namesSpinus pinus

Picture of a Pine Siskin

Pine Siskin Bird

Quick Information

Also Knows AsTarin des pins (French), Jilguero de Los Pinos (Spanish)
DescriptionSize: 4.3–5.5 in (11-14 cm) lengthwise

Wingspan: 7.1-9 in (18-22 cm)

Weight: 0.4-0.6 oz ( 11-17 g)

Color: Brown upperparts and paler underparts, heavy streaks throughout the body, yellow patches on the edge of the tail and wings, in some variations there are white spots along with white. The wing coloration is clearly visible during its flight or mating.

Subspecies
  • Carduelis pinus macroptera
  • Carduelis pinus perplexa
DistributionThroughout Alaska, northern parts and the western mountains of United States of America, Canada
HabitatConifer forests like Taiga, deciduous forests having open canopies, suburban woodlands
Sounds & Communication“zreeeeeeet”, flight call is a “psee” or “zwee”, “tit-a-tit”. Males emit a husky sound and they often sing while female sing to initiate the mating
Lifespan10-11 years
DietSpruce seeds, birch, red alter seeds, small insects
Adaptations
  • The bird can increase their metabolic rate by 40% (which is much higher in comparison to its size) to survive in the cold weather.
  • Its stomach is capable of storing seeds that is equal to its 10% of body weight for surviving in the winter season.
PredatorsHawks, red squirrels, and cats
IUCN Conservation StatusLeast Concern

Pine Siskin Female

Pine Siskin Male

Behavior

  • They migrate from one place to another in no particular pattern as their migration depends on the availability of the food.
  • Pine siskins forage collectively with goldfinches.
  • They can be aggressive and hostile with each other when there is a scarcity of food. In order to ward the other competitors off, they usually emit a threatening sound, spreading its wings along with the tail and lowering the head at the same time.
  • To forage on a vast field, a group of pine siskins often builds up a temporary colony over the field.
  • The female makes a hidden cup-shaped nest with twigs, rootlets, leaves and bark strips within 5-6 days. The nest is further insulated with fur, moss and other thick plants. The male often helps her building the nest by gathering potential materials.
  • The male feeds the female during the brooding period.
  • It hangs upside down while eating.

Pine Siskin Photos

Pine Siskin Baby

Mating and Reproduction

Pine siskins start courting in late winter when the male flies around in a circular motion above the female. Sometimes, the male feeds the female during the phase. The female lays 3-5 light greenish-blue, black or brown dotted eggs and incubates them for 13-14 days.

Life Cycle

After the hatching, both the male and female feed the hatchlings. After 14-15 days the young birds leave the nest.

Pine Siskin Images

Pine Siskin Pictures

Interesting Facts

  • The bird is known as an irruptive winter finch due to its migration.
  • The oldest recorded siskin was 8 years and 8 months in 1966.

References

  1. https://www.allaboutbirds.org/guide/Pine_Siskin/overview
  2. https://sites.psu.edu/birdsofpa/birds-of-pennsylvania/pine-siskin/
  3. https://birdsoftheworld.org/bow/species/pinsis/cur/introduction
  4. https://www.allaboutbirds.org/guide/Pine_Siskin/lifehistory
  5. https://animalia.bio/pine-siskin
  6. https://feederwatch.org/learn/articles/tracking-pine-siskin-movements/
  7. https://www.audubon.org/field-guide/bird/pine-siskin
  8. https://www.tn.gov/twra/wildlife/birds/forest-birds/pine-siskin.html

Published on November 12th 2018 by Sahana Kanjilal under Coniferous Forest Animals.
Article was last reviewed on 17th July 2023.

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − = 13

    • Recent Posts

      • Froggy Bet Bonus Code Issues In Australia Causes And Fixes
      • Slotit No Deposit Bonus Offers For UK Players
      • Samba Slots Reload Bonus Offers And How To Claim
      • Midas Luck UK Deposit Methods: Cards & E-Wallets
      • MemeBet Deposit Guide: Debit Cards And E-Wallets
      • Slot Monster Deposit Methods For Dutch Players: Cards & E-Wallets
      • Jennings Bet Deposit Methods Visa Mastercard PayPal
      • Aztec Paradise Casino App Download For Android And iPhone
      • FafaBet Bonus Not Received How To Claim FafaBet Rewards
      • Jonny Casino No Deposit Bonus For Australian Players
      • Win Vegas Plus Bonus Wagering Requirements For UK Players
      • hello world
      • Bet Nuvo Withdrawals In The United Kingdom: A Comprehensive Guide
      • Electric Wins Withdrawal Time And Verification Check
      • JenningsBet Bonus Wagering Requirements For UK Casino Players
    • Categories

      • Coniferous Forest Animals
      • Coniferous Trees
        • Cedar
        • Cypress
        • Fir
        • Hemlock
        • Juniper
        • Larch
        • Pine
        • Spruce
        • Yew
      • Uncategorized

© 2026 (Coniferous Forest). All rights reserved. Reproduction in whole or in part without permission is prohibited.

  • Privacy Policy